“De ce este dificilă calea către adevăr? Este necesar să căutăm adevărul? De ce?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: De ce este dificilă calea către adevăr? Este necesar să căutăm adevărul? De ce?

În cele din urmă, îl găsesc plecat în acest sat plictisitor, izolat. În coliba dărâmată, lângă foc stătea adevărul.

Nu văzuse niciodată o femeie mai bătrână și mai urâtă.

– Tu! Chiar aşa?

Bătrâna vrăjitoare plină de riduri dădu solemn din cap.

– Spune-mi, trebuie să spun lumii? Ce fel de mesaj să transmit?

Bătrâna a scuipat în foc și a spus:

– Spune-le că sunt tânără și frumoasă! (În căutarea adevărului, Robert Tompkins)

Această alegorie afirmă că noi căutăm adevărul, iar dacă acesta este adevărul el poate apărea adesea ca o hârcăbătrână, în timp ce dacă este o minciună atunci pare frumoasă. Și astfel apare întrebarea: este cu adevărat necesar să căutăm adevărul?

Da, trebuie să căutăm și să luptăm pentru adevăr. Adevărul ar putea fi într-adevăr foarte urât, dar este singurul adevăr superior, mai presus de orice, iar asta îl face unic și util.

Poate fi adevărul frumos? Dacă îl vedem ca atare, atunci este un semn de vedere încețoșată din partea noastră, că nu putem vedea în mod normal și pur și simplu ne vindem lui.

Atunci, când simțim adevărul? Pentru a simți adevărul trebuie să ne ridicăm deasupra și să ne detașăm de calitățile noastre egoiste înnăscute care ne fac să dorim să ne bucurăm de beneficiul personal în detrimentul celorlalți și al naturii. Apoi ne putem apropia de adevăr, îl putem descoperi, iar ceea ce găsim ar fi singurul nostru adevăr.

A ne ridica deasupra calităților noastre egoiste înnăscute înseamnă a ne ridica deasupra ideilor noastre de urât și frumos, unde vom evalua ceea ce ni se pare plăcut și neplăcut în funcție de valori complet diferite.

În dorințele noastre egoiste, „plăcut” este ceea ce ne umple momentan de plăcere doar pentru beneficiul personal, iar „neplăcut” este atunci când nu putem primi plăcerea pe care ne-o dorim pentru noi înșine. Diferitele valori pe care le putem descoperi deasupra dorințelor noastre egoiste sunt dimpotrivă: acel „plăcut” devine capacitatea de a oferi mulțumire celorlalți și naturii, iar „neplăcut” este că nu le dăm sau nu putem oferi mulțumire altora și naturii.

Atunci cum putem accepta adevărul?

Trebuie să ne ridicăm deasupra noastră pentru a vedea lumea de la un nivel superior. Atunci trebuie să înțelegem ce căutăm, unde suntem și unde ar trebui să fie acest adevăr pe care îl căutăm.

De asemenea avem nevoie de mult curaj să căutăm și să nu ne abatem de la calea către adevăr. Conform naturii noastre egoiste, fugim de o astfel de căutare și prin urmare, trebuie să simțim o anumită constrângere pentru a ne angaja pe calea adevărului și a rămâne îndreptați către el.

Și ce adevăr căutăm?

Este sensul vieții.

Putem descoperi, realiza, dezvălui, înțelege, evalua și simți sensul vieții dacă ne ridicăm deasupra noastră.

Ce înseamnă „a ne ridica deasupra noastră”? Înseamnă mai întâi că încetăm să evaluăm totul în funcție de gusturile și înțelegerile noastre personale, nenumăratele sisteme evaluative pe care le avem în intelectul și simțirea noastră egoistă.

Dificultatea de a obține adevărul se datorează astfel nevoii de a ne ridica deasupra noastră înșine, „eu-ul” persoanei. Dacă nu reușim să facem acest lucru, atunci vom fi mereu sub presiunea dorințelor noastre egoiste care ne hrănesc cu minciuni constante și care ne țin la o distanță infinită de adevăr.

Cu toate acestea în ciuda dificultății incredibile de a obține adevărul, tot mai mulți oameni simt o atracție față de acesta și sunt dispuși să facă diverse căutări și eforturi pentru a-l găsi. Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că adevărul este o bătrână urâtă totuși, conform alegoriei de mai sus. Și putem fi de acord cu asta tocmai pentru că este adevărul.

Bazat pe „Știri cu Dr. Michael Laitman” din KabTV cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Semion Vinokur pe 17 iulie 2023. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: