Definiţia intelectului şi nivelurile sale

222Întrebare: Dacă vorbim despre intelect, atunci astăzi nu există o definiție unică a acestui concept. Există mai multe direcții conform cărora ştiinţa clasică definește intelectul.

În primul rând intelectul este o calitate care constă în capacitatea unei persoane de a recunoaște situații noi, capacitatea de a învăța și a-și aminti pe baza experienței, de a înțelege și de a aplica concepte abstracte și de a-și folosi cunoștințele pentru a se controla pe sine și mediul.

În al doilea rând intelectul este o capacitate generală de a recunoaște și de a rezolva probleme, care combină toate abilitățile cognitive ale unei persoane și capacitatea sa de a înțelege diverse situații.

A treia definiție este foarte scurtă și concentrată. Intelectul este în primul rând baza stabilirii obiectivelor, a planificării resurselor și a strategiei pentru atingerea scopului.

Cum aţi defini intelectul?

Răspuns: Sunt cel mai aproape de a treia definiție. Cel mai important lucru este tot stabilirea obiectivului și modalitatea de a-l atinge.

Întrebare: Dacă te scufunzi în această definiție a intelectului, atunci oamenii de știință o extind puțin și consideră că funcționează pe trei niveluri.

Pentru ușurință de înțelegere, să numim intelect un agent care face ceva.

Primul nivel este: agentul atinge scopul, dar totul este controlat de o persoană. De exemplu, un calculator sau un computer. O persoană îi stabilește obiective și îl programează și controlează complet în toate sensurile.

Al doilea nivel este că agentul are un scop stabilit de o persoană, dar intelectul alege căile pentru a-l atinge. De exemplu o inteligență artificială care învață din unele date. Formarea conexiunilor neuronale are loc în el și pe baza lor poate oferi ceva nou. Adică aceasta nu este programare, aceasta este crearea a ceva nou.

Iar al treilea nivel este un animal sau o persoană care stabilește obiective și dezvoltă algoritmi pentru a le atinge. Animalele stabilesc niște obiective și metode simple de atins. O persoană stabilește altele mai complexe.

Dar este corect să spunem că o persoană își stabilește obiective?

Răspuns: Ca parte a activităților noastre, a vieții și a comunicării, noi în principiu fie că ne dorim sau nu, ne stabilim obiective de-a lungul vieții și a tot ceea ce ni se întâmplă.

KabTV “Cabala Expres” 31/7/23

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: