“ Ar fi viața mai bună fără dezacorduri?” (Times of Israel)

Michael Laitman în Times of Israel: “Ar fi viața mai bună fără dezacorduri?

Ar putea părea că viața ar fi mai bună fără dezacorduri, pentru că atunci nu am avea războaie și conflicte, dar este departe de a fi cazul. Fără dezacorduri viețile noastre ar fi unilaterale, de-o singură parte, iar umanitatea nu s-ar putea dezvolta.

În articolul său „Libertatea”, cabalistul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) scrie despre modul în care umanitatea avansează prin dezacorduri:

„Trebuie să fim atenți să nu aducem opiniile oamenilor atât de aproape încât dezacordul și criticile să poată fi oprite din rândul celor înțelepți și savanți, pentru că dragostea pentru trup aduce în mod natural cu sine apropierea vederilor. Și dacă critica și dezacordul dispar, orice progres în concepte și idei va înceta de asemenea și sursa cunoașterii din lume se va usca.”

Cu toate acestea, nevoia de dezacorduri nu necesită război. Putem rezolva disputele cu alte metode, fără a ne angaja în conflicte fizice.

Ajungem la războaie pentru că încă nu ne dezvoltăm la un nivel în care să ne putem rezolva disputele și dezacordurile în mod matur. Modul în care recurgem în prezent la războaie ne face să arătăm ca niște copii mici.

Dezacordurile pot servi pentru a ne dezvolta pozitiv dacă luăm decizii cu privire la ele prin intermediul discursului civil.

Critica față de perspectiva celuilalt este un aspect cheie al unui dezacord și este crucială pentru dezvoltarea umanității, așa cum scrie Baal HaSulam în același articol. Fără critici, nu ne-am putea dezvolta.

„Cu cât există mai multe contradicții între opinii și cu cât există mai multe critici, cu atât cunoștințele și înțelepciunea cresc și lucrurile devin mai potrivite pentru examinare și clarificare”.

Ne este greu să acceptăm criticile pentru că machiajul nostru egoist, care ne face să dorim să ne vedem superiori celorlalți, nu vrea să fim criticați. Dar am fi foarte lipsiţi de înțelepciune să rezistăm criticilor. Când înțelegem că, cu cât există mai multe critici, opinii și dezacorduri cu atât mai mult putem descoperi cine, unde, cum și de ce natura ne-a format într-o formă atât de contradictorie cu ea însăși, cu atât mai mult putem dezvălui adevărul despre noi înșine și despre viața noastră. Cu alte cuvinte, prin dezacorduri și critici ar trebui să aspirăm la adevăr și să aflăm adevărul navigând prin rețeaua complicată de stări și vederi contradictorii.

Cu toate acestea, din moment ce ego-urile noastre nu suportă criticile, adesea nu le folosim în mod constructiv. Putem vedea multe exemple în care o parte a exercitat presiuni asupra altora până când aceştia se prăbușesc, iar dacă continuă să nu fie de acord, atunci pornesc război. În mare parte, așa se desfășoară lumea noastră. Ego-ul nostru prevalează asupra multor oportunități de a discuta și de a crește.

Critica este constructivă și pozitivă atunci când duce la o discuție reciprocă și în cele din urmă la un acord. Dimpotrivă, atunci când duce la detașare, chiar până la război și distrugere, atunci desigur este dăunătoare și distructivă.

Vedem că la sfârșitul războaielor, ajungem în orice caz la concluzii la care trebuie să stăm și să discutăm chestiuni. Războiul dă un anumit fel de conștientizare a relelor naturii noastre egoiste, dar este totuși de nedorit să ajungem la asemenea expresii de distrugere și suferință pentru a rezolva în cele din urmă lucrurile într-o manieră civilizată. Avem astfel nevoie de dezacorduri și critici pentru a progresa și nu ar trebui să ajungem la războaie și distrugeri pentru a ne trezi să progresăm prin propriile noastre discuții și verificări.

Dacă am trăi într-o lume plină de bunătate și iubire, am avea totuși nevoie de critici? Bineînțeles că da. Ar exista discuții și un anumit numitor comun atins la nivelul unei iubiri reciproce unul pentru celălalt, care ar avansa continuu umanitatea printre un număr masiv de opinii și contradicții. Este scris despre o astfel de stare că „iubirea va acoperi toate nelegiuirile”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed