Ce părere aveți despre controversa privind reformele propuse în israel? (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: “Ce părere aveți despre controversa privind reformele propuse în israel?“ 

Au aprins tulburări semnificative în societatea israeliană.

Israelienii din toate categoriile sociale fie denunță, fie susțin reforma. Criticii săi susțin că vor distruge democrația Israelului și o vor face vulnerabilă la capriciile politicienilor. Susținătorii săi susțin că va restabili echilibrul democrației israeliene, despre care ei cred că a fost perturbată de puterile depășite ale Curții Supreme, cum ar fi capacitatea de a revoca legile sau de a numi noi judecători.

Actualele proteste împotriva acestor reforme au escaladat atât de mult încât figuri proeminente din societatea israeliană au discutat despre posibilitatea unui război civil. Unii au mers atât de departe încât au cerut în mod explicit uciderea Primului ministru Netanyahu, a Viceprim-ministrului și Ministrului Justiției Yariv Levin și a întregului cabinet pentru restabilirea democrației.

De-a lungul istoriei noastre am fost cunoscuți ca un popor încăpățânat, având opinii puternice și crezând că doar perspectivele noastre au valoare. Au existat cazuri în care am dus această credință la extrem, de la a-i considera pe cei care nu erau de acord cu noi ca fiind nedemni de a trăi, până la angajarea în războaie civile brutale. Și astăzi se pare că suntem pe o traiectorie similară.

Democrația nu aduce beneficii unor astfel de oameni. Democrația este pentru oamenii care au încredere că deciziile de politică generală sunt luate prin vot. Dacă mai mulți oameni favorizează o politică față de alta, partidele care susțin acea politică populară vor ieși învingătoare în alegeri. Acest lucru nu le acordă dreptul de a maltrata minoritatea, dar îi împuternicește și le impune obligația de a pune în practică politica pentru care au fost aleși.

Dacă privim democrația ca fiind valabilă numai atunci când opiniile pe care le susținem sunt la putere, atunci nu suntem cu adevărat democraţi ci mai degrabă tirani deghizaţi.

Mă doare să fiu martor la situația actuală a Israelului. În timp ce restul lumii avansează și învață, noi ne trezim prinși în lupte pentru putere care ne vor aduce națiunea în genunchi.

Ținând cont de istoria noastră violentă marcată de conflicte interne, atunci ar fi de preferat să ne împrăștiem și să dizolvăm națiunea. Nu știu ce ne rezervă Forța superioară, dar dacă alegerea este între dizolvare și război civil aș opta pentru prima.

Cu toate acestea există o a treia alternativă.

Oamenii noștri au fost întotdeauna încăpățânați, trufași și hotărâţi. Dacă ar fi să ne desființăm acum și să ne regrupăm mai târziu, ne-am confrunta în continuare în dezacorduri la fel ca astăzi. Avem această caracteristică adânc înrădăcinată, deoarece strămoșii noștri aveau astfel de trăsături. Din moment ce erau așa, au înțeles că singura lor șansă de succes era să-și lase ego-urile deoparte și să se unească, mai ales cu dizidenții lor. Adică s-au confruntat cu o alegere clară: să se unească sau să moară. Astăzi ne apropiem din nou de acel moment critic.

În trecut, când strămoșii noștri au ales unitatea, nu numai că am devenit o națiune ci am servit și ca model pentru lume. Am demonstrat că în ciuda aversiunii noastre reciproce, unirea mai presus de ură ar crea o conexiune de nedesfăcut, capabilă să depășească orice obstacol. Puterea unei astfel de națiuni unite era de netrecut.

Deocamdată însă, văd ostilitățile izbucnind și nimeni nu este pregătit să aibă un dialog, darămite să se unească. Cu toate acestea atât timp cât încă nu declanșăm violența, rămâne speranța că ne vom veni în fire înainte de a scufunda nava pe care navigăm.

Bazat pe articolul „Războiul judiciar poate deveni un război civil” al cabalistului Dr. Michael Laitman. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: