“De ce a distrus Dumnezeu turnul Babel?” (Times of Israel)

Michael Laitman în Times of Israel: “De ce a distrus Dumnezeu turnul Babel?

Babilonienii doreau să fie împreună, să construiască și să-şi ducă viaţa ca o singură comunitate, cu respect reciproc și iubire unii pentru alții. După cum este scris în povestea Turnului Babel: „Și au zis: „Veniți să ne zidim o cetate și un turn cu vârful lui în ceruri și să ne facem un nume, ca să nu fim împrăștiați peste fața întregului pământ” (Geneza 11:4).

Creatorul a vrut totuși ca legătura lor să fie conform condițiilor Lui și nu ale lor. Acesta este motivul pentru care El a amestecat limbile, ducându-i pe babilonieni la ceartă, ceea ce a dus la distrugerea Turnului.

În sens spiritual, Turnul Babel este o înălțare egoistă a vieții corporale, în care dorim să trăim conform „iubeşte pe aproapele tău”, dar bazat pe egoism. Aceasta este principala greșeală, ideea de a nu avea nevoie de ajutorul Creatorului pentru construirea reciprocă a unei societăți bine conectate, că oamenii cred că pot realiza și susține singuri unitatea. În principiu, construcția Turnului Babel a fost în mare parte în centrul comunismului și al diferitelor revoluții, ideea de „pace pentru colibe, război pentru palate”, pe care populația o va gestiona singură.

Construcția Turnului Babel este o stare de cea mai înaltă construcție egoistă posibilă, dincolo chiar și de cele mai înalte scopuri ale unei persoane în viața materială pentru înălțimea bogăției, onoarei sau puterii, deoarece vizează un scop pe care îl dorim să rămână cu noi pentru totdeauna, întrucât este clar pentru o persoană că celelalte scopuri sunt trecătoare și sunt obligate să piară în această viață corporală.

Tocmai ideea de a construi un turn „până la cer” este problema cheie, adică gândul că ne putem construi propria conexiune fără a intra în contact cu Creatorul. Ce nu-i place Creatorului într-o astfel de configurație?

„Și Domnul a zis: „Iată! [sunt] un singur popor și toți au o singură limbă, și aceasta este ceea ce au început să facă. Veniți să coborâm și să le încurcăm limba, astfel încât cineva să nu înțeleagă limba tovarăşului său.’ […] Și Domnul i-a împrăștiat de acolo pe toată fața pământului și au încetat să mai zidească cetatea.” – Genesis 11:6-8

Creatorul nu îi lasă pe babilonieni să ajungă la un rezultat egoist comun. Pentru a ne uni cu adevărat și a ne bucura de conexiunea noastră trebuie să-L introducem pe Creator în imagine, pe care Îl unim pentru a împlini voia Lui, nu a noastră. Prin urmare, pentru a construi un turn care nu se va prăbuși, trebuie să construim conexiuni unul cu celălalt de iubire și dăruire reciprocă, dar aceste conexiuni ar trebui să fie de dragul Creatorului.

Ce înseamnă „pentru Creator”? „Pentru Creator” nu înseamnă de dragul unui fel de Dumnezeu „acolo sus undeva”, atât de sus încât El este invizibil. „Pentru Creator” înseamnă mai degrabă o conexiune între noi pe care o înălțăm deasupra noastră, adică „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuți”, unde deasupra unei astfel de conexiuni, ridicăm idealul Creatorului care a creat această stare perfect conectată deasupra egoismului nostru. Dacă construim un turn nu pentru noi înșine, ci de dragul celuilalt – în beneficiul altora pentru beneficiul Creatorului — atunci un astfel de turn va dura pentru totdeauna.

De ce atunci, dacă omenirea a trecut prin experiența unei construcții egoiste eșuate, am încercat în mod continuu să construim noi și diferite turnuri egoiste de-a lungul istoriei? Pentru că noi, ca umanitate, avem nevoie de el. Fie că au fost turnuri, piramide sau mausolee, construim aceste construcții din nevoia noastră egoistă interioară de a construi un loc pentru egoismul nostru – și construim încă astfel de turnuri.

Vom înceta să construim aceste construcții când îl vom dezvălui pe Creator în conexiunile noastre. Revelarea Creatorului ne va acoperi complet visele, planurile și viitorul. Cu alte cuvinte, când îl vom dezvălui pe Creator, vom înțelege că eforturile noastre de a construi turnuri egoiste au fost toate în zadar.

Cu toate războaiele, suferința și vărsarea de sânge în numele nenumăratelor turnuri egoiste pe care am încercat să le construim de-a lungul istoriei, ar putea părea că Creatorul este foarte crud pentru că nu S-a dezvăluit mai devreme, dar aceasta este o viziune incorectă. Trebuie să înțelegem că Creatorul devine revelat în condiții specifice, că trebuie să ne potrivim cu forma Sa de iubire și dăruire totală în conexiunile noastre, cu forma Sa de iubire și dăruire. Nu ne-am organizat niciodată în acest fel. Totuși, se pare că dacă ne asemănăm cu calitățile Creatorului de iubire, dăruire și conexiune, adică dacă suntem ca El atunci vom obține revelarea Lui.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed