“De ce ar trebui să ne întrebăm despre sensul vieții?” (Times of Israel )

Michael Laitman pe Times of Israel: “De ce ar trebui să ne întrebăm despre sensul vieții?

Nu alegem să punem la îndoială sensul vieții. Este mai degrabă apariția unei dorințe dincolo de dorințele noastre corporale pentru hrană, sex, familie, bani, onoare, control și cunoaștere, iar în vremurile noastre tot mai mulți oameni se trezesc cu astfel de întrebări.

Când punem la îndoială sensul vieții, începem să ne conectăm cu oameni care doresc să-și extindă sfera cunoașterii pentru a descoperi răspunsurile la întrebările fundamentale ale vieții: Care este sensul vieții? De ce suntem aici? De unde suntem? Unde suntem acum? Încotro ne îndreptăm?

Aceste întrebări ne îndeamnă să ne extindem sentimentele, să luăm în considerare lumea în care ne aflăm, dacă există ceva deasupra lumii noastre care o controlează, un anumit mecanism care pune lumea în mișcare, cauza, efectul și scopurile ei. Când punem aceste întrebări și nu le găsim răspunsurile, începem căutarea spirituală.

Îmi amintesc când a apărut prima dată în mine întrebarea despre sensul vieții. Aveam doar cinci sau șase ani, dar mă simțeam bătrân, nemulțumit în interior și detașat de toată lumea. Alți copii alergau prin curte și se jucau, iar eu mă gândeam: „De ce se întâmplă toate astea? Ce rost au toate acestea?”

Bineînțeles că viața merge înainte și te interesezi de niște hobby-uri, poate niște sporturi, se dezvoltă hormonii și devii interesat de relații. Totuși, undeva în adâncul sufletului întrebarea despre sensul vieții încă există și nu ne lasă în pace. Trecem prin mișcările vieții ca și cum am face-o mecanic și simțim cât de lipsite de sens devin.

Am putea participa la simfonii, expoziții și muzee, încercând să ne agățăm cumva de această lume, să cunoaștem și să gustăm ceea ce oamenii consideră special. Dar de ce? Am putea să ne uităm la un tablou și să ne gândim: „Cineva a avut nevoie de câteva luni să-l picteze. L-a pictat frumos, dar apoi ce? Ce rost are?”

Îmi amintesc că un profesor de la școală spunea: „Sensul vieții este să mănânci mâncare delicioasă, să te relaxezi, să mergi la cinema, să citești o carte interesantă” și așa mai departe. S-a dovedit după cum spun înțelepții, că nu trăiești după propria ta voință, primești puțină plăcere, te liniștești și uiți de un înțeles superior. Altfel, viața ar părea un iad.

Dar, dacă nu putem reduce întrebările? Astăzi, există milioane de oameni în întreaga lume care nu se pot opri să întrebe despre sensul vieții. Aceste întrebări ne fac să începem să extindem câmpul simţirilor noastre.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: