“De ce există atât de mult rău în lume?” (Times of Israel)

Michael Laitman pe Times of Israel: “De ce există atât de mult rău în lume?

Învățăm în înțelepciunea Cabala că există o singură forță eternă și perfectă care a creat și susține realitatea și că această forță acționează față de noi din iubire și milă, pentru a ne dezvolta la gradul ei. Ne-a creat într-o calitate opusă ei — calitatea sa este dăruirea, a noastră este primirea – unde fiecare dorim să ne slujim singur, și într-o asemenea calitate nu suntem în mod natural de acord cu existența unei singure forțe, deoarece percepem mai multe forțe diferite și opuse într-o luptă constantă.

Vedem o lume plină de forțe conflictuale, opuse și rezistente. Nu vedem lumea adevărată, deoarece percepția noastră se bazează pe dezacordul nostru fundamental față de ideea că există o singură forță care acționează exclusiv în folosul nostru. În limbajul Cabala un astfel de dezacord se numește „calitatea judecății”. Dacă am percepe lumea adevărată, atunci am vedea că doar o singură forță a iubirii și a dăruirii existǎ în realitate, pe care Cabala o numește „calitatea milei” și atunci am vedea această forță acționând cu milă față de toată lumea.

Motivul pentru care vedem lumea comportându-se conform calității judecății, adică auzind în mod regulat despre evenimente teribile și rele, se datorează a ceea ce Cabala numește „lipsa noastră de corectare”. Înseamnă că privim realitatea printr-o lentilă zdrobită a opoziției noastre față de calitatea iubirii și a dăruirii. Mai mult decât atât, deși opuși prin natura noastrǎ calității iubirii și dăruirii, trebuie să trecem printr-un proces de dezvoltare pentru a ne schimba percepția: de la efemeritate, separare și neîmplinire la viziunea unei forțe care acționează într-o manieră eternă, perfectă și întreagă. Apoi, când terminăm acest proces de corectare, ajungem să vedem că o singură forță – calitatea iubirii și a dăruirii – existǎ în lume și că această forță este bună și face numai bine.

Care ar trebui să fie răspunsul nostru atunci când auzim despre fenomene negative, adică la toate războaiele, suferințele și crizele la scară personală, socială și globală? Ar trebui să fie, după cum este scris, că „au ochi și nu văd; au urechi și nu aud”. Când vedem dezastre care au loc, ar trebui să recunoaștem că nu reușim să percepem forța pozitivă a iubirii, dăruirii și conexiunii din spatele tuturor și de asemenea, că am dori să le percepem și să vedem că acționează în cele din urmă în beneficiul nostru.

Trebuie să ne amintim că există o sursă bună care acționează asupra lumii, care a creat totul opus calității sale de bunătate, pentru ca noi să ne dezvoltăm pentru a ajunge la o percepție a unității, eternității și perfecțiunii sale, mai presus de opoziția noastră față de această calitate.

Prin urmare conflictele, răul și ura pe care le vedem în lume fac parte integrantă dintr-o mare producție teatrală care se joacă în fața noastră. Prin acest teatru, putem dobândi capacitatea de a accepta Providența din spatele unui astfel de spectacol ca fiind absolut bună și binevoitoare față de noi. Este un joc pe care ni s-a dat să-l jucăm. Acesta este sensul „joacă-te cu balena”, ceea ce facem atunci când ne ridicăm deasupra opoziției în percepția noastră pentru a dezvălui singura forță binevoitoare care ghidează realitatea.

Cu toate acestea, pe de o parte ar trebui să avem grijă să nu tratăm această chestiune cu ușurință, adică să ne raportăm la viețile noastre ca fiind un fals și „doar un joc”. Pe de altă parte ar trebui de asemenea, să avem grijă să nu cădem în stări de tristețe intensă și/sau furie cu ceea ce vedem cǎ se desfășoară în lume. În schimb, trebuie să navigăm în mod constant între acești doi poli, în ceea ce Cabala numește „linia de mijloc”.

Prin urmare, ar trebui să recunoaștem că rolul răului în lume este să ne arate că totul este bine. Am fi incapabili să simțim bunătate, iubire, dăruire, armonie, pace, fericire și încredere fără omologii lor negativi. De asemenea, trebuie să învățăm cum sǎ ne dezvoltăm până la o destinație finală în viața noastră, unde vom percepe o singură forță bună și binevoitoare.

Astfel se dovedește că dacă vedem răul în lume, ar trebui să exercităm calitățile bune opuse ale iubirii și dăruirii, conectându-ne pozitiv unul cu celălalt. Făcând acest lucru, ajungem treptat să neutralizăm orice apariție a răului din lume, în timp ce descoperim din ce în ce mai mult forța pozitivă a iubirii și dăruirii care existǎ în realitate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: