Dorința și intenția

610.2Conform înțelepciunii Cabalei, inițial, doar Creatorul a existat – dorința de a dărui și de a împlini. Pentru ca El să poată realiza această dorință, El a creat voința de a primi, de a fi împlinit. Aceasta este materia creației.

Ca urmare, întregul univers este format din două calități opuse: dorința de a dărui, de a umple, de a iubi, calitățile Creatorului și dorința de a primi, de a se umple numai pe sine chiar și în detrimentul celorlalți, calitățile creaturii.

Dorința de a primi nu trebuie să dăruiască pentru a se schimba și a deveni similară cu Creatorul. Nu poate emana nimic din ea însăși. Dar poate primi pentru a dărui, așa cum ar mânca un copil pentru a-i face pe plac mamei sale și, deși el primește fizic în acțiune, de fapt dăruiește pe măsură ce acționează pentru a-i face pe plac. Facem același lucru cu privire la Creator.

Primim totul de la El, dar dacă ne restrângem și suntem de acord că vom primi doar pentru a-I aduce mulțumire, atunci devenim dăruitori, egali cu Creatorul. El ne dăruiește pentru că El este însăși calitatea dăruirii, noi primim cu intenția de a-I aduce mulțumire și atunci suntem egali cu El.

Echivalența calităților cu El ne dezvăluie Creatorul și începem să-L simțim, să-L înțelegem, să explorăm și să fim în contact absolut cu El.

Deci, Creatorul are doar dorința de a dărui. Creația are atât o dorință, cât și o intenție: dorința de a primi și intenția „de dragul meu” sau „de dragul altora”, inclusiv „de dragul Creatorului”.

Alterându-și dorințele de la mai mare la mai mici și intențiile „de dragul său” sau „de dragul altora”, omul se poate ridica sau coborî în raport cu Creatorul, se poate apropia sau se poate îndepărta de El. În acest caz, intenția schimbă esența acțiunii în sine. Acesta este scopul corectării noastre.

Nu putem schimba acțiunea, dar schimbând intenția de la „de dragul nostru” la „de dragul altora”, sensul acțiunii noastre se poate schimba și devine dăruire în loc de primire. Dacă primesc de la Creator pentru a-I aduce mulțumire, atunci sunt considerat a fi cel care Îi face plăcere, adică cel care dăruire.

Așa începem să înțelegem munca noastră: combinând corect dorința de a primi cu intenția de a dărui, omul se formează corect, se adaptează în raport cu Creatorul. Acest lucru se numește munca în trei linii.

KabTV „Conversația despre Cartea Zohar”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: