O națiune creată pe bază de idei

749.02Tot Israelul a devenit responsabil unul pentru celălalt. Deoarece Tora nu le-a fost dată înainte ca fiecare din Israel să fie întrebat dacă a fost de acord să ia asupra sa Mitzva [porunca] de a-i iubi pe alții în măsura deplină exprimată în cuvintele „Iubește-ți prietenul ca pe tine însuți” [Baal HaSulam , Arvut” (Garanţie reciprocă)].

În primul rând, nu există o astfel de națiune precum poporul Israel. Ei au apărut dintre oameni care au vrut să se ridice deasupra egoismului lor pentru că și-au dat seama că este imposibil să existe în el. Asta s-a întâmplat în Babilonul antic acum 3.500 de ani. Oamenii au înțeles că, dacă vor continua să acționeze egoist, se vor distruge pe ei înșiși și unul pe altul. Au fost mari tulburări, ura reciprocă a izbucnit, iar locuitorii Babilonului nu știau ce să facă în continuare.

Prin urmare, Avraam, fiul marelui preot Terach, a văzut probleme, ceartă interioară și diferite conflicte în rândul oamenilor și a început să studieze acest fenomen. Și-a dat seama că toate au rezultat din creșterea egoismului în fiecare persoană și că singura soluție era să se ridice deasupra ego-ului și să-l echilibreze cumva.

Avraam a început să propovăduiască această idee printre vechii babilonieni și i-a îndemnat să se unească și să se ridice deasupra egoismului pentru a obține o înțelegere reciprocă adecvată, pentru a nu se mai ucide reciproc și pentru a ajunge la o stare normală.

Tatăl său Terach a susținut acest lucru, dar regele babilonian Nimrod a fost împotrivă. Nimrod credea că își va pierde puterea pentru că atunci când oamenii devin mai apropiați unii de alții, mai puțin agresivi și mai buni, în general nu le va mai păsa de autoritate. Cu toate acestea, dacă devin ostili unul față de celălalt, un rege poate interveni și îi poate controla.

Prin urmare, Avraam nu a avut de ales decât să cheme pe toți cei care au fost de acord cu ideea sa de unitate și să-i conducă afară din Babilon în așa-numita țară Canaan. Astăzi, acesta este statul Israel. Astfel, ei au ajuns să fie numiți poporul lui Israel (Yisra-El) din expresia „drept către Creator” (Yaşar El).

Din Lecția zilnică de Cabala 18.02.20, “Arvut [Garanția reciprocă]”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: