Orice medicament este otravă

232.05Dacă vreau să efectuez o acțiune puternică, trebuie să folosesc o forță care este direcționată împotriva acesteia. Atunci voi primi o forță suplimentară prin care să-mi susțin acțiunea.

Prin urmare, pentru a ajunge la atingerea spirituală cu credință mai presus de rațiune, avem nevoie de această rațiune. Cu cât lucrez mai mult deasupra rațiunii, împotriva ei, cu atât mai mult acest lucru îmi mărește credința. Nu există forță în credința în sine.

Credința este dăruire, care este foarte slabă prin ea însăși. Dar dacă o amplific prin rațiune, atunci ridic credința la nivelul rațiunii și, în această formă, mă înalț la gradul de Keter.

Reiese că avem nevoie de forțe opuse, de forțele răului. Așadar, Creatorul a creat înclinația rea și, pe lângă aceasta, a creat Tora, care este un mijloc de a o corecta. Tora este forța care ne ajută să ne ridicăm deasupra forței rele ce se dezvăluie în noi de fiecare dată. În acest fel, ne ridicăm din ce în ce mai mult deasupra răului pentru a ne asemăna cu forța de dăruire, cu forța binelui.

Chiar dacă forța de dăruire este foarte mică, ridicând-o la înălțimea întregului rău, aceasta devine înaltă, puternică și măreață.

Prin urmare, trebuie să apreciem tulburările și să înțelegem din ce în ce mai mult mecanismul acestei lucrări, adică să înțelegem că avem nevoie de stări rele.

Nu e de mirare că simbolul medicinei este un șarpe din al cărui venin se fac medicamente. Se știe că „Orice medicament este o otravă, dar nu orice otravă este un medicament”. Fiecare medicament, în baza sa, este o otravă pe care o folosim ca medicament.

Dar nu orice otravă este un medicament. Adică, până nu procesăm corect această otravă, nu o putem folosi ca medicament.

De aceea se spune că nu există rău în lume, ci doar ni se pare că există deocamdată, până când ne ridicăm deasupra lui și dăm acestui rău forma de dăruire. Atunci când reușim să-l transformăm în dăruire, atrăgând asupra acestuia lumina superioară care îl va corecta, întunericul se va transforma imediat în lumină, amarul în dulce și otrava în medicament.

Aceasta este ceea ce încercăm să punem în practică prin studierea articolelor cabaliștilor pe tema „Credința deasupra rațiunii”: cum folosim rațiunea, dorința egoistă de a primi, și cum construim deasupra ei dorința de a dărui. Apoi, în funcție de gradul de grosime al egoismului revelat în dorința de a primi (zero, unu, doi, trei și patru), atingem forța de dăruire (Nefesh, Ruach, Neshama, Haya, Yechida), cinci grade care sunt împărțite mai departe în 125 de grade.

Din prima parte a lecției zilnice de Cabala 28/1/22, „Credința deasupra rațiunii”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: