Poți iubi o persoană rea?

Dr. Michael LaitmanDa, puteți iubi oameni care comit chiar cele mai josnice acte, deoarece în interiorul lor există un punct al sufletului.

Trebuie să înțelegem că există o diferență între corpuri și suflete. Oamenii care fac bine sau rău în lume nu au suflete.

Un suflet este numit „o parte a Divinității de Sus”. Suntem făcuți din dorințe de a ne bucura, care sunt numite „corp”, iar bucuria lor de bază este la un nivel corporal, unde ne propunem să ne bucurăm prin plăceri pentru mâncare, sex, familie, bani, onoare, control și cunoaștere. În cele din urmă, în dorința noastră de a ne bucura, apare un punct mic al unei dorințe care provine dintr-un grad spiritual mai înalt, deasupra corporalității.

În loc să dorim să ne bucurăm doar pentru beneficiul personal, acest punct mic al unei dorințe este înrădăcinat într-o lume umplută cu calitatea naturii înseși: iubire și dăruire, dincolo de limitele dorințelor noastre corporale. Dacă avem o astfel de dorință, atunci avem o parte din suflet și, dacă nu simțim o astfel de dorință de a ne ridica deasupra dorințelor noastre corporale într-o manieră de iubire și dăruire celorlalți și naturii, atunci nu avem suflet, nici măcar punctul său de plecare.

Putem compara acest punct al unei dorințe cu o sămânță care trebuie plasată în condițiile potrivite, cum ar fi solul fertil, cu umiditate, aer și o anumită cantitate de lumină solară, pentru dezvoltarea sa într-o plantă înflorită. Cu alte cuvinte, trebuie să plasăm acest punct al sufletului într-un loc protejat care este capabil să îl dezvolte într-un suflet complet dezvoltat, care poate iubi, dărui și se poate conecta în mod similar cu calitatea iubirii și dăruirii fără limite a naturii.

Cabaliștii definesc acest punct al sufletului, așa cum apare printre dorințele noastre corporale, ca fiind „punctul din inimă”. Adică, inima este dorințele noastre corporale, unde simțim plăceri trecătoare și o existență temporară, iar punctul din inimă este dorința care este înrădăcinată în suflet, unde putem simți armonie completă, pace și o existență eternă.

Dacă simțim o astfel de dorință în noi, un punct care ridică întrebări despre sensul vieții, de ce suntem aici, cine suntem, ce este realitatea, de ce există atât de multă suferință în lume și alte întrebări existențiale fundamentale, atunci putem plasa o astfel de dorință în condiții care o pot dezvolta în starea sa de suflet. Asta ne învață Înțelepciunea Cabala – cum să dezvoltăm punctul din inimă, umplându-l cu diverse mijloace până la un anumit volum și, în cadrul unui astfel de volum, să cultivăm un sentiment de iubire, dăruire și conexiune pozitivă cu toată lumea și cu natura în sine. Într-o astfel de stare, ne atingem sufletul.

Prin urmare, în ceea ce privește dezvoltarea sufletului, putem adăuga iubire, grijă și putem încerca să îi oferim tot ce este necesar pentru ca acesta să înflorească în starea sa eternă și completă. Cu toate acestea, în ceea ce privește dorințele egoiste, nu este nevoie să iubim niciodată vreuna dintre ele. Cabaliștii numesc ego-ul, adică dorința de a ne bucura pe cheltuiala altora și a naturii, „înclinația spre rău”, iar aceasta este în cele din urmă o stare de moarte. Ea este sortită să fie distrusă de la bun început, deoarece nu poate simți nicio plăcere și împlinire de durată, conform naturii sale înseși.

Prin urmare, putem dezvolta iubirea nu față de partea egoistă a noastră, de unde provin toată distrugerea și suferința, ci în partea dinăuntrul fiecărei persoane numită „umană”, punctul din inimă care se poate dezvolta într-o intenție complet iubitoare și dăruitoare, care poate aduce viață și lumină în lume.

Dorințele egoiste din noi sunt opuse formei altruiste și eterne a naturii. Prin urmare, ele nu sunt considerate „umane”, care este un cuvânt în ebraică, „Adam”, care provine de la cuvântul pentru „similar” („Dome”), din expresia „Adame le Elyon” („similar cu asemănător cu cel de sus”). Cu alte cuvinte, o ființă umană este cea care își dezvoltă punctul din inimă într-un mod similar cu forța iubirii și dăruirii a naturii, iar făcând acest lucru, ne ridicăm la nivelul uman în similitudine cu natura, unde descoperim eternitatea și perfecțiunea calității altruiste a naturii. Într-o astfel de stare, putem „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, adică descoperim forța comună a iubirii, dăruirii și conexiunii pozitive care se află în sufletul nostru și care ne conectează punctele din inimă împreună într-un singur suflet.

Indiferent cât de rău este un om în dorințele sale egoiste, este posibil să țintească constant la trezirea punctului din inimă – partea Divinității de Sus – din fiecare persoană și să încerce să-și dirijeze dezvoltarea deasupra dorințelor egoiste pentru a descoperi calitatea naturii de iubire, dăruire și conexiune – sufletul unde toți ne conectăm în mod egal în dorința noastră comună, care este similară cu cea a naturii.

Bazat pe „Întreabă-l pe cabalist” cu cabalistul Dr. Michael Laitman din 12 iulie 2023. Scris/editat de studenții cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: