“A fi ecologist, este bine plătit” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinA fi ecologist, este bine plătit

Un raport publicat recent de Grupul Interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) afirmă că „Influența umană a încălzit clima într-un ritm fără precedent, cel puțin în ultimii 2000 de ani. … Schimbările climatice provocate de om, afirmă raportul, afectează deja multe condiții meteorologice și climatice extreme în fiecare regiune de pe glob. Dovezile schimbărilor observate în extreme, cum ar fi valurile de căldură, precipitațiile abundente, secetele și ciclonii tropicali și în special, atribuirea lor influenței umane, s-au consolidat de atunci [ultimul raport din 2013]. ”

În această vară, nu există o regiune în lume care să nu fi suferit din cauza schimbărilor climatice. Potrivit oamenilor de știință IPCC, viitorul oribil pe care l-au prezis se întâmplă deja și, de aici înainte, va fi tot mai jos, cu excepția cazului în care vom face așa cum se spune.

Cu tot respectul, cred că reducerea emisiilor, trecerea la surse regenerabile de energie, interzicerea utilizării materialelor plastice și toate măsurile pe care grupul distinct îl sugerează nu ne vor îmbunătăți nici un pic situația. Acesta va crea doar locuri de muncă bine plătite pentru persoanele care fac o carieră din a ne anunța. Nici măcar nu este vorba de incapacitatea grupului de a-și impune sugestii țărilor. Asta pentru că remediul pe care îl prescriu este un remediu greșit, deoarece diagnosticul lor este greșit de la bun început.

Le putem testa sugestiile – să ardem mai puțini combustibili fosili, să producem mai puțin plastic și așa mai departe – dar până când nu vom recunoaște inutilitatea ideilor lor, vom fi mult mai rău decât suntem astăzi și lucrurile sunt deja destul de grave. În loc să pierdem timp, resurse și vieți, ar trebui să lucrăm la singurul element despre care știm că funcționează defectuos: oamenii sau mai exact, relațiile dintre oameni. Chiar dacă nu vedem legătura dintre natura exploatatoare a relațiilor noastre, exploatarea naturii noastre și instabilitatea crescândă a climei, merită totuși să încercăm să experimentăm conexiunea, deoarece 1) ne va îmbunătăți relațiile, lucru care este un plus evident și 2) nu am găsit alt remediu. De fapt, suntem atât de nepăsători încât nu putem să o experimentăm prin restricționarea utilizării combustibililor fosili.

Deoarece insistăm asupra consumului excesiv, ecologiștii sugerează să folosim surse regenerabile de energie. Dar acest lucru este complet inutil.

De asemenea, vedem deja că planeta noastră este un sistem unic în care totul afectează orice altceva. De asemenea, vedem că totul este echilibrat în natură și îşi urmează parcursul, cu excepția noastră. Cu alte cuvinte, înțelegem că problema stă numai la noi. Acum trebuie să înțelegem profunzimea problemei – nu este că ardem un tip greșit de combustibil, ci că injectăm temperamentul nostru volatil în sistemul care ne susține: planeta Pământ.

Nimic din natură nu se luptă. Animalele vânează sau se luptă pentru dominare pentru a se reproduce. Dar, odată ce un animal a mâncat și nu se află în plin sezon de împerechere, acesta este liniștit și paşnic. Dimpotrivă, noi suntem mereu belicoși, căutăm mereu următorul vârf pe care să urcăm, şi următorul cățărător pe care să-l aruncăm de pe munte în drumul nostru spre vârf. Deoarece specia noastră se află în vârful piramidei, modul nostru negativ de gândire strică toate celelalte niveluri ale naturii și le supără existența echilibrată și armonioasă. În mod succint: fiecare problemă – de la catastrofe climatice până la cutremure, până la plăgi și războaie – provine din natura umană coruptă. Reparați umanitatea și ați reparat lumea.

Prin remediere, mă refer la repararea relațiilor dintre noi. Dacă ne schimbăm atitudinea unul față de celălalt de la ostil la grijuliu, vom schimba întreaga societate. În loc să dorim să-i exploatăm pe alții, vom căuta să-i sprijinim. În loc să dorim eșecul altor persoane, vom dori succesul lor, iar ei al nostru.

Datorită relației noastre pozitive unul cu celălalt, vom înceta să epuizăm resursele naturale, deoarece acest lucru ar fi nedrept pentru alți oameni și pentru generațiile viitoare. La fel, nu vom dori să stingem viața sălbatică, să tăiem pădurile, să poluăm aerul, apa și solul, deoarece acestea ar fi în detrimentul altora. În curând, vom realiza că vrem să folosim doar ceea ce avem cu adevărat nevoie și să dedicăm restul timpului și energiei noastre pentru a-i susține, încuraja și hrăni pe ceilalți. În acest fel, îngrijindu-ne unul pe celălalt, vom vindeca societatea și vom restabili echilibrul dintre climă și sol.

Ce-i drept, grija pentru ceilalți nu plătește bine celor care duc „lupta” schimbării climatice prin carieră. Ei ne vor spune că ar trebui să căutăm în altă parte soluții și nu la relațiile noastre, dar soluţiile lor vor fi greșite și înșelătoare. Dacă vrem un viitor bun, ar trebui să insistăm să ne îngrijim de viitorul celuilalt și atunci și al nostru va fi asigurat.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed