“Concepția greșită a lumii despre evrei și concepția greșită a evreilor despre antisemitism” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Concepția greșită a lumii despre evrei și concepția greșită a evreilor despre antisemitism

Nu cu mult timp în urmă, The Jerusalem Post a publicat un articol de opinie al lui Conrad Myrland, CEO al unui grup pro-Israel din Norvegia. În articol, Myrland a făcut referire la un sondaj realizat de Centrul Norvegian pentru Holocaust și Minorități, care a afirmat că „32% dintre norvegieni cred că este corect sau oarecum corect că Israelul îi tratează pe palestinieni la fel de rău precum au fost tratați evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Pentru israelieni, acest lucru sună îngrozitor. Noi, cei care trăim aici, știm cât de departe este această viziune de adevăr. Dar pentru mulți oameni din întreaga lume, nu numai pentru norvegieni, li se pare perfect rezonabil. Nu-i pot învinovăți că au gândit asta. Antisemitismul nu va trece până când nu îl vom depăşi prin îndeplinirea obligației noastre de a aduce unitatea și fraternitatea lumii.

Norvegienii, ca mulți alții din întreaga lume, nu pot simți și cu atât mai puțin simpatiza cu ceea ce naziștii le-au făcut evreilor. Fiind antisemiți, ei exploatează orice ocazie pentru a calomnia Israelul.

Trebuie să înțelegem că antisemitismul este departe de a se termina. Concepțiile greșite insuflate în tineretul Norvegiei de astăzi îi vor crea pe naziștii de mâine, cel puțin în ceea ce privește modul în care aceștia îi vor trata pe evrei.

Lupta împotriva antisemitismului nu se încheie. Trebuie abordat de fiecare generație.

Cu toate acestea, este important să realizăm că combaterea antisemitismului înseamnă mult mai mult decât interzicerea afișărilor antisemite. Cenzura este ca aspirina pentru cancer; poate ameliora durerea pentru o vreme, dar nu o va vindeca. Concentrarea luptei doar pe stoparea afișărilor antisemite este o greșeală strategică și o cauză pierdută, indiferent de bugetele pe care le vom turna în ea.

Singura modalitate prin care putem atenua și chiar dizolva antisemitismul este dacă începem să luăm în serios obligația noastră față de lume. Trebuie să realizăm că singurul motiv pentru care existăm este să fim o societate model.

Am fost creați ca o națiune care este ținută de unitate și a cărei identitate naționalădepinde de nivelul unității sale. Toate celelalte națiuni au apartenență naturală între membrii lor, dar constructorii națiunii noastre au venit din diferite triburi, în momente diferite și singurul lucru care i-a ținut împreună a fost ideea că unitatea și iubirea față de ceilalți ar trebui să transcendă orice diviziune și ură, chiar și între națiuni rivale. Acesta este motivul pentru care am fost însărcinați să fim o națiune model, să arătăm omenirii cum să creeze unitate chiar și în absența afinității naturale, biologice.

În consecință, atunci când ne tratăm rău unii pe alții, lumea ne învinovățește că îi maltratăm pe alții, nu pentru că îi tratăm pe alții așa cum ne-au tratat naziștii pe noi, ci pentru că le negăm exemplul pe care li-l datorăm. Poate fi contraintuitiv, dar când suntem buni unii cu alții, lumea este bună cu noi, iar când suntem cruzi unii cu alții, lumea este crudă cu noi.

Cifrele vorbesc de la sine: dacă te uiți la condamnările pe care Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) le-a emis, este evident că cele mai tiranice regimuri ale lumii scapă cu foarte puține critici, în timp ce Israelul este mustrat constant. Între 2015-2021 de exemplu, AGNU a emis 121 de rezoluții critice împotriva Israelului, comparativ cu 45 de astfel de rezoluții împotriva tuturor celorlalte țări la un loc. În mod clar, norvegienii nu sunt singuri în poziția lor critică față de Israel. Lumea este de acord cu ei.

Dacă suntem serioși să „combatem” antisemitismul, trebuie să combatem diviziunea din interiorul nostru. Dacă nu începem să ne străduim să ne unim mai presus de ura și disprețul pe care le simțim unul față de celălalt, nu va reuși niciun efort de a diminua ura lumii față de noi. Viitorul Israelului nu depinde de politica sa față de alte națiuni sau de eforturile sale de a explica lumii poziția sa. Depinde doar de modul în care se tratează israelienii unii pe alții, pentru că atunci când ne batem joc unii de alţii, lumea ne disprețuiește. Când ne susținem unii pe alții, lumea ne aprobă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed