“De ce Israelul se îndreaptă spre alegeri (încă una)” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce Israelul se îndreaptă spre alegeri (încă una)

Se pare că Israelul se îndreaptă spre alte alegeri generale, în ceea ce pare a fi o serie fără sfârșit. Nu este ca și cum aceste campanii ar da rezultate foarte diferite de fiecare dată, dar blocajul politic pare să lase politicienii fără altă opțiune decât să meargă la o alegere după alta, știind că nu vor rezolva nimic. Și este adevărat, nu vor rezolva nimic, deoarece atunci când politicienii vor separarea, astfel încât să poată avea bucata lor de plăcintă, nimic nu va fi rezolvat. Numai când se va ridica un lider care dorește cu adevărat să unească întregul popor, Israelul va ieși din impas.

De la începuturile sale, Israelul a adoptat o versiune a sistemului parlamentar britanic și a încercat să îl implementeze în noua țară. Dar ceea ce funcționează pentru alte națiuni nu va funcționa pentru noi. Așa cum Legea evreiască antică era fundamental diferită de cea a vecinilor săi în antichitate, tot așa acum trebuie să ne hrănim cu un sistem care servește scopului de a fi o națiune suverană.

Israelul a fost format din proscriși din diferite națiuni și triburi. Acești proscriși au respins propriile credințe și tradiții și s-au alăturat grupului lui Avraam, de când acesta a înființat grupul pe baza principiului unității deasupra tuturor diferențelor. Avraam a susținut că, deși suntem cu toții diferiți și, deși purtăm ură unul față de celălalt, trebuie să cultivăm elementul îndurării dintre noi și să-l încoronăm ca obiectiv principal. Acesta este motivul pentru care Avraam simbolizează calitatea milei.

Avraam nu a negat ura în rândul membrilor grupului său, dar a subliniat că numai dacă vom construi deasupra ei calitatea îndurării, vom construi o națiune puternică. Secole mai târziu, regele Solomon a formulat succint acest principiu când a spus: „Ura stârnește lupte și iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12).

Conducerea Israelului a fost întotdeauna despre unitate, nu despre diviziune. Mishnah (Sanhedrin 4: 3) scrie că „Sanhedrinul era ca un semicerc rotund, astfel încât să se vadă reciproc”. Cartea Likutei Halachot explică ce înseamnă aceste cuvinte: „Iubirea este în principal faptul că s-au văzut, pentru că nu ar putea tolera ca cineva să nu-și vadă prietenul. … Vitalitatea este în principal prin pace și iubire în Israel, care este considerat a se vedea reciproc. … Acesta este sensul celor spuse de înțelepții noștri, „companie sau moarte”, pentru că vitalitatea se datorează în principal iubirii de prieteni … întrucât atunci când nu există iubire și există separare, este imposibil să primești vitalitate și este considerat ca fiind moarte … căci separarea între ei este considerată moarte”.

Acesta a fost sistemul de guvernare al strămoșilor noștri. Dacă comparăm acest lucru cu sistemul nostru actual, putem vedea cât de departe suntem de unde ar trebui să fim.

Israelul nu are loc între națiuni decât dacă funcționează așa cum a intenționat Avraam. Dacă nu, națiunile se vor întoarce împotriva noastră, așa cum au făcut-o de atâtea ori înainte, și astfel ne obligă să ne unim. Dar unitatea temporară nu ne va oferi altceva decât o pauză de la presiune. Dacă vrem să rezolvăm problemele lui Israel, trebuie să începem să funcționăm ca o națiune spirituală, așa cum am fost meniți să funcționăm – o națiune care răspândește lumina unității deasupra diferențelor și astfel devine „o lumină pentru națiuni”.

În sistemul actual, vom continua să ne certăm până când vom începe să ne luptăm fizic. Înainte de căderea celui de-al Doilea Templu, romanii au asediat Ierusalimul și au așteptat ca evreii din interior să se omoare unii pe alții și asta să le facă cucerirea mult mai ușoară. Fără să ne dăm seama de ce suntem aici și ce trebuie să facem, și insistând că numai noi avem dreptate iar ceilalţi greșesc, în loc să încercăm să promovăm unitatea mai presus de diferențele și ura noastră, facem cu noi înșine ceea ce strămoșii noștri și-au făcut unii altora pe atunci. În mod clar, nimic bun nu va ieși din asta.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed