“De ce tot mai mulți americani au încetat să-L caute pe Dumnezeu?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “De ce tot mai mulți americani au încetat să-L caute pe Dumnezeu?

Credința în Dumnezeu este un semn puternic al perseverenței religiozității americane de-a lungul anilor. Dar un nou studiu  a constatat că, credința în Dumnezeu a scăzut la 81%, un minim fără precedent din 2017, când acest procent era cu șase puncte mai mare. Cum poate fi interpretată această schimbare semnificativă?

Studiul realizat de Gallup(o companie cu baze de date vaste din 1944 care îi permite să urmărească procesele de schimbare din America) a arătat că, credința în Dumnezeu a dispărut mai ales în rândul populației tinere americane, în timp ce în rândul persoanelor căsătorite, adulților, femeilor și celor care nu merg la facultate, credința în Dumnezeu era mai mare. Cele mai notabile diferențe au fost în ideologia politică: 72% dintre democrați au spus că cred în Dumnezeu, comparativ cu 92% dintre republicani.

De ce liberalii cred mai puțin și republicanii mai mult? Totul depinde de educație și de impactul mediului. De ce cred adulții mai mult decât tinerii? Pentru că s-au obișnuit cu asta încă din copilărie; și de ce cei care sunt căsătoriți sunt mai stabili în credința lor într-o putere mai înaltă? Pentru că a crede în Dumnezeu îi ajută, îi ferește de volatilitate, ceea ce este bine și dă stabilitate vieții lor de familie.

Dacă bisericile și sinagogile au fost cândva un centru de pelerinaj pentru americani, astăzi, o multitudine de lumi noi și provocatoare pot fi descoperite de oriunde, prin apăsarea unui buton. Asta pare a fi mai interesant decât o putere divină supremă abstractă. În zilele noastre confuzia este sărbătorită și mintea se învârte.

Cea mai mare întrebare este, care este cauza principală a slăbirii credinței în Dumnezeu în rândul americanilor? Și răspunsul constă puternic în influențele sociale de la Elon Musk și inițiativele sale tehnologice până la Mark Zuckerberg și rețelele sale de socializare populare. În fiecare săptămână se revarsă noi inovații și invenții ca roade ale muncii antreprenorilor internaționali și influențelor de rețea care gravitează în jurul opiniei publice. În fiecare zi, știrile senzaționale ne umplu ochii, false sau reale – nici măcar nu mai contează. Fiecare moment este plin de flash-uri a ceva care să ne capteze atenția. Unde este timpul să ne gândim la Dumnezeu și la eternitate?

Dacă Dumnezeu este undeva în cer și noi suntem aici, ce legătură poate exista între noi și de ce ar trebui să ne raportăm la El? Dacă odinioară publicul obișnuia să citească partea din Tora a săptămânii sau să răsfoiască paginile Bibliei, astăzi cine are timp pentru asta în programul nostru aglomerat? Este mai convenabil, mai accesibil și mai distractiv să navighezi pe web și să obții răspunsuri instantanee, nu-i așa?

Dacă o persoană nu are nevoie de Dumnezeu și nu simte lipsa Lui, atunci el sau ea nu se gândește deloc la El. Doar atunci când o persoană suferă foarte mult, fie că este vorba de o boală gravă, de bătrânețe sau de orice altă suferință mare, cineva chiar începe să întrebe sau să se întrebe despre cine conduce lumea cu adevărat.

În vremuri de suferință, chiar și cei mai seculari oameni se trezesc gândindu-se la Forța Superioară. Dacă moartea nu ne-ar fi privit după colț, ființele umane nu s-ar fi gândit să ridice capul și să privească. Din fire, am prefera să ne cufundăm în materialitatea pe care a cultivat-o lumea din jurul nostru, să curgem cu pământescul și familiarul, să nu ne agățăm de ceresc și de necunoscut.

Dumnezeul de astăzi este exprimat și modelat de aspirațiile și visele de care atârnă viața, viitorul și speranțele noastre. Creatorul nu descrie o ființă supranaturală îndepărtată și detașată, ci mai degrabă următorul grad la care trebuie să ajungem în aspirația noastră de a descoperi o cunoaștere superioară. Creatorul este atributul iubirii și dăruirii. Suntem opusul acestei trăsături, separați unul de celălalt și concentrați în interesul egoist și prin urmare, percepem lumea materială cu toți „idolii” ei. Dar dacă facem un efort să ne îngrijim unul de celălalt, dezvăluim o forță pozitivă, Forța Supremă dintre noi.

Cuvântul ebraic „Creator” (Bo-reh) constă din cuvintele „Vino” și „Vezi”, care este o invitație personală de a veni și a experimenta lumea spirituală, pentru a-l descoperi pe Creatorul din noi. Alegerea este a noastră.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed