“Dincolo de legile armelor” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Dincolo de legile armelor

Președintele american Joe Biden și prima doamnă Jill Biden își prezintă omagiul la un memorial la școala elementară Robb, unde un bărbat înarmat a ucis 19 copii și doi profesori în cea mai mortală împușcătură din școli din SUA de aproape un deceniu, în Uvalde, Texas, SUA, 29 mai 2022 REUTERS/Jonathan Ernst

Măcelul de la școala elementară Robb din Uvalde, Texas a reaprins dezbaterea în jurul legilor privind armele și al celui de-al Doilea Amendament, mai ales că a avut loc la numai zece zile după o nouă împușcătură în masă la un supermarket Tops Friendly din Buffalo, New York. Nu există nicio îndoială că nu ar trebui să i se permită fiecărei persoane să dețină o armă și sunt necesare verificări ale antecedentelor. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că doar legi mai stricte nu vor îmbunătăți situația. Este timpul să privim dincolo de legile armelor, să acceptăm că aici există o problemă educațională și fără educație pentru acceptare și solidaritate, nimic nu se va schimba în bine.

Problema violenței cu armele este o mărturie a înstrăinării și diviziunii în societatea americană. Anumite comunități au suportat întotdeauna cele mai mari rate ale mortalității în Statele Unite. Michelle R. Smith a scris pentru Associated Press că potrivit profesorului de sociologie Elizabeth Wrigley-Field de la Universitatea din Minnesota care studiază mortalitatea, există inegalități profunde rasiale și de clasă în Statele Unite, iar toleranța noastră față de moarte se bazează parțial pe cine este în risc. „Moartea unor oameni contează mult mai mult decât a altora” a deplâns ea. Deoarece violența cu armele subliniază nu numai alienarea, ci și diviziunea în societatea americană, este crucial să se cultive empatia și solidaritatea.

Oricât de tragice sunt, împușcăturile în masă nu sunt cea mai mare problemă a Americii când vine vorba de violența cu arme. Numărul deceselor cauzate de arme dezvăluie adâncimea crizei. Un articol al Centrului de Cercetare Pew publicat pe 3 februarie a acestui an, dezvăluie că „Pe cap de locuitor au fost 13,6 decese prin arme la 100.000 de oameni în 2020 – cea mai mare rată de la mijlocul anilor 1990”. Acesta este de peste două ori mai mult decât cea mai apropiată țară occidentală de pe lista deceselor cu arme la 100.000 de oameni.

Pentru a înțelege cum să îmbunătățim situația, trebuie să înțelegem ce este în neregulă cu paradigma educațională actuală. În prezent, americanii sunt învățați să urmeze o lege simplă: lasă ce este al tău să fie al tău și ce este al meu să fie al meu. Cu alte cuvinte, ei sunt învățați nu numai să nu le pese unul de celălalt, ci chiar să nu se vadă. Această atitudine se numește „stăpânire sodomită”, deoarece aceasta era legea care guverna în orașul biblic Sodoma și tocmai acesta a fost motivul finalului său nefericit.

Pentru a crea o societate viabilă care să-și poată menține membrii fericiți și în siguranță, elementul social al societății trebuie să fie vital și dominant. Dacă fiecare persoană este lăsată să se descurce singură, aceasta va dezintegra societatea. Iată ce ne spune paradigma dominantă actuală: „Sunteți pe cont propriu!”

Toată lumea are accese de furie; este firesc. Ce persoană normală nu a vrut să-și omoare partenerul sau vecinul, sau șeful sau președintele la un moment dat în viața noastră? Este o emoție naturală care vine cu o frustrare intensă pe care o simțim cu toții uneori.

Dar cine o realizează? Doar cei care nu simt empatie pentru ceilalți. O societate care nutrește gândul că suntem pe cont propriu nu creează inhibiții în mintea oamenilor. Întrucât suntem pe cont propriu și trebuie să ne descurcăm singuri, de ce să nu eliminăm pe cineva pe care îl considerăm o amenințare?

Prin urmare, singura modalitate de a preveni continuarea deceselor fără sens este să cultivăm empatia și solidaritatea. Nimic nu este mai necesar pentru societatea americană de astăzi.

Vorbind despre cultivarea empatiei, unul dintre motivele cheie pentru care americanii au atât de puțin din ea este mass-media. Priviţi la ceea ce arată. De la copilărie până la maturitate, ei expun oamenii la cantități imense de violență. Procedând astfel, îi educă să devină violenți. Dacă America vrea să se schimbe, trebuie să-și schimbe educația în toate aspectele sale, nu numai în școli, ci mai ales în mass-media, inclusiv în social media și toate formele de comunicare în masă. Atât timp cât oamenii sunt prost educați, nicio sancțiune nu va ajuta.

În prezent, nimeni nu se gândește și cu atât mai puțin nu acționează în această direcție. Președintele și alți politicieni spun câteva cuvinte exprimând șocul și consternarea, probabil conform celor dictate de consilieri, și apoi ce? Fac ei ceva? Face cineva ceva? Nimeni nu face nimic. Până când nu se iau măsuri pentru a schimba cultura americană de la alienare la empatie și de la diviziune la solidaritate, societatea va continua să plângă pierderea celor dragi din cauza violenței cu armele.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed