“Încotro ne conduce fundamentalismul” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Încotro ne conduce fundamentalismul

Oamenii sunt atrași de cei puternici pentru că în fiecare dintre noi există un copil care caută protecție și un sentiment de apartenență.

Fundamentaliştii înţeleg foarte bine acest lucru şi îl valorifică. Devenind mai violenți, par mai puternici, ceea ce le crește atractivitatea. În acest fel, ei reușesc să atragă noi recruți în rândurile lor.

În țările occidentale, islamiștii fundamentaliști găsesc un teren fertil pentru a strânge adepți, deoarece oamenii nu au direcție, spirit sau scop în viață. Acest lucru îi face ușor de cucerit cu ideile lor. Oferindu-le statutul de a fi membri într-un club puternic și chiar lui Dumnezeu, ei le dau un sentiment de sens și scop și îi fac să simtă că viața lor are valoare. Acesta este cazul nu numai în Europa și Statele Unite ci și în Rusia, India și chiar China.

Unde ne duce asta? În primul rând, va duce la conflicte sângeroase. În cele din urmă, va expune golul din spatele promisiunilor dogmelor religioase radicale.

Odată ce fundamentalismul își expune inutilitatea, oamenii vor găsi adevăratul sens al termenului de religie. În Scrierile ultimei generații, Baal HaSulam scrie: „Forma religioasă a tuturor națiunilor ar trebui să-și oblige mai întâi membrii să dăruiască unii altora… ca în „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. … Aceasta va fi religia colectivă a tuturor națiunilor.”

Ce vor deveni, vă puteți întreba, religiile noastre tradiționale? Baal HaSulam continuă și scrie că, pe lângă principiul de a-i iubi pe alții ca pe noi înșine, „fiecare națiune își poate urma propria religie și tradiție și una nu trebuie să se amestece în cealaltă”. Cu alte cuvinte, atât timp cât ne pasă unul de celălalt, fiecare dintre noi va trăi după propriul mod și tradiție, iar diferitele noastre moduri de viață nu vor perturba armonia și uniunea pe care le-am obținut după ce am dezvoltat iubirea unul pentru celălalt.

Procesul evolutiv tocmai descris nu este doar pentru câțiva dintre noi, este viitorul omenirii. Cu toții suntem destinați să atingem unitatea și preocuparea reciprocă urmând legea de a-i iubi pe alții ca pe noi înșine. Acesta este sensul profeției antice: „Și toate neamurile se vor include în asta ” (Isaia 2:2).

Avraam Patriarhul, pionierul babilonian care a dat vestea unității noastre colective față de umanitate, a fost primul învăţător. El ne-a învățat cum să ne unim pe baza milei și bunătății. Descendenții lui, Isaac, Iacov, Iosif și așa mai departe, au șlefuit și au adaptat metoda de conexiune la vremurile lor. Moise a făcut același lucru cu cartea sa de legi pe care noi o numim Tora, la fel și rabinul Shimon Bar Yochai cu Cartea Zohar.

Acum și noi trebuie să găsim calea de a aplica legea iubirii de alţii în timpul nostru. Mai ales astăzi, când ura și preocuparea de sine corup și distrug civilizația umană, este timpul să ne ridicăm deasupra egoului nostru meschin și să găsim o uniune comună care este mai înaltă decât noi toți și care ne unește pe toți. Doar în acel tărâm superior vom găsi o modalitate de a face lumea noastră să poată fi vieţuită, iar viețile noastre unul cu altul să fie plăcute, sigure și cu un adevărat sentiment de apartenență.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed