Ca un câine care aleargă după propria coadă

186„Cineva nu moare cu jumătate din dorința sa în mână.” „Cine are o sută vrea două sute” (Baal HaSulam, „Întregirea în viaţă”).

Întrebare: Cum putem înțelege asta?

Răspuns: „Cine are o sută vrea două sute” înseamnă că nu ne putem mulțumii niciodată cu ceea ce avem; ne va lipsi mereu ceva. Chiar dacă suntem norocoși să ne satisfacem egoismul cu ceea ce ne dorim, egoismul nostru ne va oferi imediat o nouă sarcină, astfel încât să obținem de două ori mai mult.

După ce am primit de două ori mai mult, egoismul nostru pune imediat în fața noastră dorința de a primi de patru ori mai mult. Si asa mai departe. Suntem ca un câine care își urmărește coada și încearcă să o apuce tot timpul, dar în zadar.

Comentariu: Să presupunem că mă uit la cineva bogat și mi se pare că dacă aș avea cel puțin 10% din ceea ce are el, aș fi mulțumit.

Răspunsul meu: Dar bogatul nu este fericit. Și tu, după ce ai obținut ceea ce are el, ai fi și tu nemulțumit.

Esența acestui lucru este că împlinirile noastre măresc dorința noastră egoistă. Și așa, cel care vrea o sută și o primește, vrea două sute, iar când primește două sute, vrea patru sute. Si asa mai departe.

Comentariu: În principiu, acest lucru nu este atât de rău; există ceva pentru care să lupți.

Răspunsul meu: Dar, în același timp, nu ai niciodată pace. Pacea este rădăcina Creatorului. Pe de o parte, vrem să fim în pace, dar dorința noastră de plăcere nu ne-o oferă.

Comentariu: Și tot nu este rău. La urma urmei, atunci când omul se străduiește pentru ceva, trăiește din plăcerile viitoare.

Răspunsul meu: Dacă acest lucru este într-un fel de cadru restrictiv care îi oferă posibilitatea de a lucra, de a câștiga bani, de a călători, de a avea un timp liber bun și așa mai departe, atunci acest lucru este bun pentru că se încadrează în viața generală a unui om. Dar totuși, este într-o anxietate constantă.

La urma urmei, faptul că nu poate realiza întotdeauna ceea ce își dorește, îi provoacă suferință.

KabTV “Studiul celor Zece Sefirot (TES)” 12/18/22

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: