Dezvoltarea egoismului și metoda de corectare, partea 8

Porunca principală și cele secundare

Comentariu: Baal HaSulam scrie că la început Tora a fost acordată cu condiția respectării garanției reciproce (Arvut), dar mai târziu, după construirea vițelului de aur, această condiție nu a mai fost observată, din această cauză au izbucnit războaie iar fii lui Levi au ucis 3000 de oameni.

Desigur că toate aceste fapte nu au crescut iubirea și unitatea. Nici mai târziu, atunci când au ajuns în țara lui Israel, nu a fost pace. Ca atare nimeni nu a fost în stare să respecte această poruncă principală. Au trecut zeci de ani după dăruirea Torei și nu a mai rămas nimeni capabil să observe această condiție.

Răspunsul meu: Mă gândesc tot mai mult la acest lucru. În orice caz, toată această perioadă a fost plină de conflicte uriașe între oameni. Au existat multe curente, grupuri opuse, gata să se distrugă reciproc.

Comentariu: Mai departe, Baal HaSulam scrie că, pentru ca poporul lui Israel să nu uite Tora, nu au avut de ales și oamenii au început să respecte celelalte porunci, în timp ce porunca principală a fost abandonată.

Porunca principală a Torei, „iubește-ți vecinul ca pe tine însuți,” a fost abandonată deoarece egoismul a crescut iar poporul a început să respecte celelalte porunci. Ce înseamnă „alte porunci”?

Răspunsul meu: “Celelalte porunci” reprezintă reflectarea în lumea noastră a principalei porunci spirituale și a conexiunilor spirituale dintre oameni. Există 613 dorințe într-o persoană, numite și TARYAG, și toate trebuie direcționate spre conexiunea cu ceilalți și cu Creatorul.

În lumea noastră însă, ele sunt utilizate pentru a ne satisface egoismul. A le schimba cu scopul „iubește-ți vecinul,” pentru a-i satisface pe ceilalți, toată societatea, este același lucru cu respectarea poruncilor.

Întrebare: Așadar, aceste 613 porunci sunt acțiuni interne în urma cărora omul își corectează egoismul pentru a se conecta cu ceilalți în senzații, adică, în suflet?

Răspuns: Da. În orice caz, regula generală „iubește-ți prietenul” este ruptă în multe înclinații, dorințe și acțiuni. Și toate la un loc alcătuiesc această regulă.

Din emisiunea KabTV “Analiza sistemului de dezvoltare a poporului lui Israel,” 7/1/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed