Sufletul etern

Tora, Numeri, 15:30 – 15:31, „Iar dacă cineva dintre băştinaşi sau dintre străini va face ceva din îndrăzneală, acela huleşte pe Domnul şi sufletul lui se va stârpi din poporul său. Căci a dispreţuit cuvântul Domnului şi a călcat poruncile Lui; să se stârpească sufletul acela şi păcatul lui va fi asupra lui”.

Întrebare: Ce înseamnă “să se stârpească sufletul acela”?

Răspuns: Este imposibil să stârpeşti sufletul, pentru că, de fapt, acesta este descoperirea în om a calităţii de dăruire, iubire, a Luminii.

Dacă facem dorinţa noastră similară cu Lumina, cu forţa superioară, atunci aceste caracteristici ale dăruirii şi iubirii încep să perceapă Lumina Superioară şi încep să fie umplute cu ea, în măsura echivalenţei dintre ele, iar acest lucru se numeşte suflet. În această manieră ne conectăm cu Lumina, Creatorul.

Principala noastră sarcină este de a fi siguri că toate dorinţele noastre interne, separate, toate intenţiile, gândurile şi sentimentele, se adună împreună într-o singură intenţie de dăruire şi iubire, în afara noastră.

Iar apoi, în măsura în care în orice moment ele sunt conectate în noi, creăm în noi un obiect numit Creator şi îl simţim pe El înăuntrul nostru. Caracteristicile iubirii şi dăruirii pe care cineva le poate crea în el însuşi, sunt Creatorul.

Întrebare: Atunci de ce se spune că „să se stârpească sufletul acela şi păcatul lui va fi asupra lui”?

Răspuns: Dacă cineva a fost pe o înălţime spirituală sau a avut posibilitatea să se ridice la această înălţime, dar a făcut exact invers, atunci cade de la această înălţime. Înseamnă că sufletul anterior este aparent îndepărtat şi trebuie să producă unul nou, dar asta pe un nou nivel, mai mare. Aşadar, căderea este necesară.

La fiecare etapă, trebuie să cazi de la nivelul anterior şi să te ridici la unul mai mare.

Atunci când citim Tora, vedem cum oamenii fac tot timpul greşeli. Întrebarea care se poate pune, nu au învăţat nimic?! Dar ei trebuie să comită păcate; trebuie să descopere otrava egoismului lor din ei, din nou şi din nou, apoi să îl corecteze şi să se ridice la un nivel şi mai înalt.

Şi făcând asta, trebuie să fie fericiţi atunci când cad! Aşa cum este spus, „Un Ţadic (drept) va cădea de mii de ori şi se va ridica” (vezi Proverbe 24:16). Acesta este drumul nostru.

Din emisiunea de pe Kab TV „Secretele Cărţii Eterne” din 13.05.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: