Altruismul este un calcul precis

Noi trebuie sa corectam sistemul nostru, astfel încât acesta să devină similar Creatorului, daruirii, Naturii. Astăzi, nu există vreo lipsa de studii care sa arate că capitalismul este un fel de focar temporar al bolii egoiste, la sfârşitul caruia asistăm astăzi. Acest lucru este evident mai ales în contextul crizei economice şi al dezastrelor ecologice.

Nu se poate continua aşa. Ar fi fost altceva dacă am fi avut resurse naturale şi energetice inepuizabile. Cu toate acestea, nu avem. Le pierdem pe ultimele şi ne conducem pe noi înşine într-un impas: diferenţa dintre bogaţi şi săraci creşte, societatea este distrusa, iar Pământul devine un loc mai puţin primitor.

Noi credem in mod eronat că putem construi un sistem corect cu funcţionare egoista. Americanii s-au imbatat cu această idee şi au intoxicat pe toată lumea cu ea. Visul american a fost de succes, deoarece acestia au trăit în datorii faţă de lume şi chiar s-au lăudat cu „succesul” lor: „Priviti cat de inteligent putem fura, cat de frumos putem minţi. Doar priviti ce fel de viata avem, pe cheltuiala voastra”. De fapt, aceasta este ceea ce a fost în spatele abundenţei lor. Şi Europa a urmat aceeaşi cale.

Întreaga problemă este că suntem mereu în căutare de resurse ieftine. Odată, au existat sclavi, dar apoi au încetat să mai fie eficienti. Apoi, exploatarea popoarelor din teritoriile nou-descoperite a început, iar acest lucru a fost folosit ca un targ, de asemenea. Am acţionat întotdeauna pe cheltuiala altcuiva; am jefuit constant şi am profitat de cineva, fie ei sclavi, indigenii din Asia, Africa, America, iobagi, şi aşa mai departe.

Acesta a fost factorul de dezvoltare, minciuna care a saturat întregul sistem şi a ajuns la bani în sine. Dolarul a devenit o monedă internaţională, iar industria şi comerţul s-au împletit într-un astfel de sistem viclean, incat oamenii din jurul lumii lucreaza pentru americani.

Unde este limita? Astăzi, am epuizat capacitatea resurselor ieftine. Nu mai sunt sclavi şi ţări nedezvoltate. Totul se îndreaptă spre punctul de rupere a principiului ieftinătatii. Nu mai există nicio muncă ieftina sau energie ieftină. Este timpul sa realizam ceea ce se întâmplă. Dacă vrem să supravieţuim, trebuie să judecăm totul în mod echitabil.

Acesta este motivul pentru care lumea se confruntă cu problema distribuirii echitabile. Oamenii de pretutindeni se trezesc la această cerinţă. Cu toate acestea, în realitate, aceasta înseamnă că toată lumea merită numai la fel de mult cat a investit în beneficiul omenirii. Bazându-ne pe principiul egoismului, nu vei primi nimic. În curând, vom descoperi că nimeni nu poate primi nimic de la nimeni in mod egoist. Imaginaţi-vă doar unde se îndreaptă lumea: sistemul garantiei reciproce este dezvăluit, care necesită reciprocitate şi daruire.

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să-ti împrăştii averea in dreapta şi in stânga. Nu, noi construim totul pe baza de reciprocitate, nu facem concesii de dragul concesiilor, dar suntem ghidati de consideraţiile adevăratei dreptati. Toate sistemele noastre anterioare nu se vor mai aplica. Ne confruntăm cu un eşec complet al sistemului şi problemele economice sunt doar primul său semn. Ca rezultat, va trebui să fim de acord că dreptatea, reciprocitatea şi garantia reciprocă sunt singura cale.

Baal HaSulam a scris despre „sistemul altruist”. Dar nu ar trebui să credeţi că va anula toate calculele. În schimb, altruismul este un calcul exact, fără a lăsa lacune: Toată lumea primeşte în funcţie de investiţia sa. Iar cel care nu investeste efort este lasat fara nimic. Dacă toată lumea din jurul meu este altruista, aceasta nu înseamnă că voi fi hrănit „fara sa fac nimic”.  La urma urmei, vorbim despre legea naturii. Creatorul este cel mai mare altruist, dar ai primit ceva bun de la El? Dimpotrivă, numai necazuri.

Se spune: „Creatorul le-a făcut una împotriva celeilalte.” Ambele forţe, pozitiva şi negativa, sunt extrem de dure şi agresive. Şi astfel, în societatea viitorului, nu pot fi inactiv în detrimentul altora.

Din partea a cincea a Lecţiei zilnice de Cabala, 9/28/2011, „Natiunea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: