Arich Anpin pe hârtie şi în suflet

Atunci când studiem Studiul celor Zece Sfere (TES) sau Pticha (Prefaţa la Înţelepciunea Cabala), trebuie mai întâi să învăţăm diagramele în mod mecanic. După aceea, când aveţi întregul sistem înaintea voastră, puteţi întreba: De ce este aşa?

Mai întâi trebuie să acceptaţi tot ceea ce este scris că aşa este, adică ca realitate şi apoi veţi începe să distingeţi motivul din care este totul aranjat în acest fel. Nu putem înghiţi întreaga înţelepciune dintr-odată, pentru că vasele noastre cresc, devin mai clare şi se conectează într-o anumită ordine.

Deci, nu are rost să construim teorii noi; mai degragă trebuie să învăţăm totul din natură. În natură, ne mişcăm de la externalitate la internalitate. Deci, mai întâi percepm imaginea (schiţa) şi apoi penetrăm în adâncimea ei, din ce în ce mai mult, până când ajungem la esenţă.

Altfel, corupem întreaga abordare de revelare a realităţii. 99% dintre oamenii care părăsesc studiul sunt aceia care au eşuat să îşi aranjeze abordarea corectă a revelaţiei. Toţi suntem aici pentru a revela lumea superioară. Totuşi, cel care nu înţelege că nu există nimeni în afară de El, că totul vine de la Creator, că trebuie să Îl justificăm, că trebuie să vedem toate lucrurile negative ca ajutor împotriva mea şi să le aranjăm în aşa fel încât chiar datorită acestor obstacole să ne ridicăm şi să ne clarificăm mai mult conceptele subtile interioare, o asemenea persoană nu va reuşi.

Dacă o persoană eşuaeză să îşi aranjeze aceste lucruri unul după altul astfel încât să obţină percepţia corectă, reiese că o mie au intrat în cameră dar numai unul a găsit ieşirea spre Lumină. Trebuie să urmăm exemplul copiilor şi să învăţăm de la Natură. Un copil nu ştie prea multe; nu ştie ce face tată lui dar vrea să facă la fel. Copiază acţiunile adultului fără să le pătrundă sensul interior şi se joacă cu un ciocan de plastic fără să se gândească prea mult. Asta ne trebuie: fără prea multe deliberări, trebuie să desenăm o schiţă cu Keter, Aba ve Ima, Arich Anpin…. Pentru moment, îmi este suficient.

Apoi încep să intru din ce în ce mai adânc. Aceasta este singura cale de a avansa; este o ştiinţă şi aşa trebuie învăţată. Nu este Zoharul pe care îl studiem ca un remediu miraculos (Segula). Studiul celor Zece Sefirot (TES) şi Pticha sunt numai diagrame şi desene; altfel ai fi detaşat şi ai aştepta pur şi simplu Lumina care Reformează. Dar nu se va întâmpla în acest fel. Trebuie totuşi să primim inspiraţie de la această înţelepciune, deoarece vrem să găsim în noi toate elementele care sunt descrise în cărţi în limbajul Cabala.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 9/26/2011, “Pticha”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: