“Atitudinea modelează comportamentul?” (Times of Israel)

Michael Laitman pe Times of Israel: “Atitudinea modelează comportamentul?

Există o alegorie a unui înțelept care stătea la porțile orașului în timp ce trecea un om. Bărbatul s-a întors către înțelept și l-a întrebat: „Spune-mi, ce fel de oameni trăiesc în acest oraș, buni sau răi?”

Înțeleptul a răspuns: „Spune-mi despre orașul din care ești, ce fel de oameni locuiesc acolo?”

„Sunt răi, cruzi și egoiști”, a răspuns bărbatul.

„Același fel de oameni locuiesc aici”, a răspuns bătrânul, iar bărbatul a plecat.

Mai târziu, un alt bărbat s-a apropiat de poartă. A pus aceeași întrebare. Înțeleptul a răspuns în același mod: „Ce fel de oameni trăiesc în orașul tău?”

Bărbatul a răspuns: „Mi-au rămas mulți prieteni în oraș, iar oamenii de acolo sunt buni și amabili”.

Bătrânul a spus: „Vei găsi același fel de oameni aici”.

În general, tipurile de oameni din vecinătatea noastră și comportamentele lor depind de noi. Adică, primul bărbat a declarat că a văzut oameni răi și i s-a spus că la fel îl așteaptă în noul oraș. Și dacă ar fi văzut oamenii ca fiind buni, atunci ar găsi oameni la fel de buni în noul oraș.

Cum funcționează acest mecanism? Se bazează pe atitudinea noastră față de societate. Modul în care ne raportăm la societate este modul în care ne simțim. Chiar dacă oamenii ne urăsc, atunci de ce ne urăsc? Ura nu apare pur și simplu din senin. Este mai degrabă un rezultat al comportamentului nostru. Prin urmare, dacă vedem oameni care ne urăsc ar trebui să ne analizăm de ce este așa. Fără o astfel de introspecție, atunci pur și simplu ne justificăm.

Ar trebui totuși să aspirăm să găsim sentimente pozitive în noi înșine și aceleași în ceilalți. Prin urmare, dacă aflăm de ce alții ne urăsc în interiorul nostru și încercăm să schimbăm ceva în noi înșine, atunci vom afla cum se vor schimba chiar cei care ne urăsc. Un alt mod de a spune este că dacă încercăm să ajutăm, să sprijinim și să încurajăm pe toți cei din jurul nostru, atunci vom vedea schimbări pozitive și în ei.

Cu toții avem o naturăegoistă în care fiecare acordăm prioritate beneficiului de sine față de beneficiul altora, dar putem căuta în ce mod să arătăm exemple de atitudine care este mai presus de egoism, în care încercăm să ne inversăm prioritățile, în primul rând pentru beneficiul altora.

Totuși, ce se întâmplă dacă am putea deveni furioşi de un anumit act de ură față de noi și dorim să răspundem în consecință? Sfatul este să nu faceți așa, mai degrabă să lăsați acea furie să se stingă în interior. Ar putea suna forțat dacă în ciuda faptului că vrem să răspundem cu furia noastră, nu o facem. În cele din urmă însă, a nu răspunde într-o astfel de situație va avea un rezultat mai bun.

Se spune că dacă reprimăm aceste sentimente de furie și nu răspundem în astfel de situații, atunci toată această furie revine mai târziu mult mai mare, în alte moduri. Dar atunci, noi nu depunem efort pentru a procesa situația prin înțelegerea modului în care natura operează prin furie. Dacă practicăm astfel de exerciții în mod consecvent, atunci vom prevala văzând rezultate mai armonioase și pașnice în comportamentele umane datorită trecerii la o atitudine umană mai matură.

Ar trebui astfel să dezvoltăm obiceiuri de autoanaliză și introspecție pentru a avea o atitudine matură față de oameni în care învățăm să-i iertăm, iar apoi vom vedea cum viața se va desfășura mult mai pozitiv.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed