“Când puterea este ideologie” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Când puterea este ideologie

Protestele din Iran nu s-au diminuat de câteva săptămâni, în ciuda rapoartelor despre sute de victime. Determinarea poporului iranian este admirabilă, la fel ca și voința lor de a se ridica deasupra fricii. Am spus de mai multe ori că poporul iranian este o națiune unică. Zona în care se află astăzi Iranul a fost leagănul civilizației; Iranienii sunt foarte dezvoltați în sens spiritual, dar nu este același lucru cu sensul religios.

Fanatismul religios care a pus stăpânire pe țarăîn ultimii cincizeci și ceva de ani este regretabil, dar nu îmi înlătură respectul pentru oameni. Cred că dacă își îndreaptă trezirea actuală în direcția corectă, vor fi o națiune înfloritoare și prosperă.

Israelul avea relații foarte bune cu Iranul pentru că nu există niciun conflict fundamental între cele două națiuni. Actualul regim este fanatic și nu permite ca astfel de relații să continue, dar în principiu, nu văd dezacorduri fundamentale între noi.

Motivul pentru care subliniez acest lucru este că, chiar și printre dușmani poate exista respect. De fapt, respectul poate fi primul pas în construirea apropierii.

Dacă aspirăm să ne apropiem, dar vedem că diferențele dintre noi sunt în prezent prea profunde pentru a putea fi rezolvate, putem începe prin a ne respecta spațiile unul altuia și a încerca să nu ne disprețuim unul pe celălalt. Dacă ne putem abține de la a degaja ură, ne vom putea gândi la acte mai explicite de apropiere.

Relațiile care sunt construite prin respect reciproc pot deveni în cele din urmă și mai strânse decât relațiile care nu au trebuit să treacă printr-o fază preliminară de construire a respectului reciproc.

Astăzi, când puterea este ideologia, este foarte greu de imaginat vreo reconciliere între Israel și Iran. Când politica este determinată exclusiv de arme și armament, este imposibil să se ajungă la vreun acord, cu atât mai puțin să se dezvolte respectul reciproc.

Dacă înainte, Papa sau regele, primea respect de la alte națiuni sau credințe, astăzi nu există valori. Dacă am o bombă, nu am respect pentru nimeni. Puterea a înlocuit toate celelalte valori.

Dar puterea nu este o ideologie. Nu aduce nimic altceva decât distrugere iar gloria ei este de scurtă durată. Faptul că astăzi puterea este rege înseamnă că în curând vom înțelege că a avea putere înseamnă de fapt că nu avem nimic. Ne va obliga să reluăm căutarea de valori.

Întrucât am epuizat valori precum ascendentul clerical, paradigmele sociale de dreapta și de stânga, precum și bogăția și puterea de asemenea își pierd statutul, cred că devenim pregătiți pentru singura valoare care merită urmărită: iubirea față de ceilalți.

Prin „iubirea de alții” nu mă refer la atracția biologică, ci iubirea ca valoare, atunci când oamenii pun nevoile celuilalt înaintea nevoilor lor, deoarece grija îi ridică la un nivel superior de existență.

O persoană care trăiește pentru alții creează în mod constant. O persoană care trăiește pentru alții se angajează în mod constant în dăruire și obține putere nesfârșită numai din asta.

Energia aparent nesfârșită a mamelor pe care o dăruiesc copiilor lor mici nu este nimic în comparație cu capacitatea de a oferi pe care o posedă o persoană care îi iubește pe ceilalți. Când soarele apune asupra ideologiei puterii, iubirea dintre oameni va începe să strălucească.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: