„Care sunt unele fapte mai puțin cunoscute despre Alfred Nobel?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Care sunt unele fapte mai puțin cunoscute despre Alfred Nobel?

După moartea lui Alfred Nobel la San Remo pe 10 decembrie 1896, înființarea neașteptată a unui premiu special pentru pace sub numele său a stârnit un interes imens. Alfred Nobel și-a rescris voința de a dona mai mult de 90 la sută din câștigurile sale de-o viață pentru a crea simbolul respectului și onoarei pentru cei care au contribuit la pace și la îmbunătățirea omenirii, simbolul care este acum cunoscut sub numele de Premiul Nobel pentru Pace.

Între timp reputația lui Alfred Nobel era strâns legată de distrugerea masivă – invenții concepute pentru război, dintre care cea mai cunoscută a fost dinamita. De fapt pe lângă dezvoltarea de rachete, tunuri și pulbere progresivă el a vrut să creeze o mașină atât de puternică încât să facă războiul imposibil datorită efectelor sale devastatoare. El credea că puterea distructivă a armelor ar putea pune capăt războiului mai repede decât încheierea păcii.

Nobel nu a trăit suficient pentru a fi martor la Primul și al Doilea Război Mondial, unde teoriile sale au fost infirmate destul de radical. Cu toate acestea nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar fi putut întâmpla la sfârșitul vieții sale pentru a-l determina să investească atât de mult într-o cauză legată de pace.

Unii susțin că extinsa corespondență a lui Nobel de-a lungul multor ani cu avocatul austriac al păcii Bertha von Suttner, renumită pentru romanul său anti-război Puneţi armele jos, i-a permis lui Nobel să aprofundeze gândurile sale cu privire la război și pace, modelându-i convingerile și influențând înființarea Premiului pentru pace care îi poartă numele. Alții precum Albert Einstein au afirmat că Nobel a vrut să-și curețe numele și să-și atenueze vinovăția prin instituirea Premiului Nobel pentru Pace. De fapt, Nobel și-a rescris testamentul imediat după ce fratele său Ludvig a murit în 1888, iar un ziar francez a publicat accidental un necrolog pentru Nobel, care se referă la el drept „comerciantul morții care a făcut avere găsind modalități de a ucide mai repede ca niciodată înainte, mai mulți oameni.”

Deși nu putem decât să speculăm despre motivele lui, vedem cum opinia publică poate fi ușor cumpărată în lumea noastră. Astăzi majoritatea oamenilor îl cunosc pe Alfred Nobel doar pentru contribuțiile sale la pace, iar întunericul trecutului său este în mare măsură trecut cu vederea. Din păcate banii vorbesc, iar dacă cineva își permite să plătească câteva milioane de dolari, opinia publică se poate schimba în bine. În același mod și mass-media este cumpărată.

Îmi amintesc cum în 2006 am vorbit la World Spirit Forum din Arosa, unde s-au adunat unii dintre cei mai mari făuritori de pace din întreaga lume în speranța de a crea schimbări pozitive. Am exprimat atunci că opinia publică are puterea de a dicta totul. Dacă vom crea o opinie generală care să-i onoreze doar pe cei care se angajează să dăruiască înapoi societății și să facă fapte bune, lumea va începe încet-încet să se schimbe. Toți au ascultat cu atenție și au fost de acord. Pe vremea aceea mai aveam speranța că lumea se poate schimba, dar astăzi aceste cuvinte par naive.

De atunci lumea s-a deteriorat și mai mult. Umanitatea a devenit consumată de egoul uman exagerat de mare. Ne îndreptăm repede spre o fundătură. Problemele vor continua să crească. Va trebui să ne confruntăm cu crize atât de groaznice în care pierdem tot ce avem chiar și pe copiii și nepoții noștri, pentru ca noi să căutăm o altă cale?

Depinde de noi.

Oamenii trebuie să realizeze nevoia unei schimbări serioase. Schimbarea va veni în continuare de deasupra raționamentului și intelectului nostru, dar numai atunci când vom fi pregătiți pentru ea. Când vedem fundătura care se apropie și ajungem la decizia de a ne schimba drumul egoist, mântuirea va veni. Încă sper că asta se poate întâmpla rapid și fără probleme și este unul dintre motivele cheie pentru care investesc atât de mult în predare și răspândirea înțelepciunii conexiunii. Dacă Alfred Nobel a avut o astfel de schimbare a inimii, și alții o pot face.

Bazat pe „Ştiri cu Dr. Michael Laitman” din KabTV cu Cabalistul Dr. Michael Laitman. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: