Ce este mai important între rugăciune și muncă?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: “Ce este mai important între rugăciune și muncă?

Există o pildă despre un pescar care transporta un pasager cu barca. Pasagerul l-a îndemnat pe pescar: „Grăbește-te, am întârziat la serviciu!” Apoi bărbatul a observat că pe una dintre vâslele sale era scris cuvântul „roagă-te”, în timp ce pe celălalt avea „munceşte”. Curios, a întrebat: „Pentru ce este asta?”

„Pentru a ne aminti” a răspuns pescarul „să nu uităm de importanța atât a rugăciunii, cât și a muncii”.

„Este clar pentru toată lumea că munca este necesară, dar rugăciunea pare inutilă. De ce să pierzi timpul cu rugăciunea?” a stăruit bărbatul.

„Poate părea inutil, dar nu este”, a răspuns calm pescarul. A scos apoi vâsla cu cuvântul „roagă-te” și a început să vâslească doar cu o vâslă. Drept urmare barca doar s-a învârtit în cerc.

Această pildă ne arată că nu totul depinde de noi și întotdeauna este loc de rugăciune. În același timp, dacă pescarul ar fi scos vâsla pe care scria „munceşte” barca tot s-ar învârti pe loc. Fără muncă, nu există progres. Rugăciunea singură nu este suficientă.

Cel mai important, ar trebui să ne îndreptăm în conformitate cu dezvoltarea naturii și a umanității. A înainta după legile naturii înseamnă a face tot ce ne stă în putere și a lăsa restul în seama Creatorului. În ebraică se spune: „𝘏𝘢𝘚𝘩𝘦𝘮 𝘐𝘨𝘮𝘰𝘳 𝘉𝘦𝘈𝘥𝘪”, adică „Creatorul va sfârși pentru mine”. Adică facem tot ce putem, iar Creatorul completează restul pentru noi.

Asta nu înseamnă doar să ne rugăm Creatorului atunci când ajungem într-o fundătură sau într-o suferință teribilă. Înseamnă să-l accepți pe Creator ca forță a naturii care determină totul și să încerci să semeni cu acea forță.

Este o mișcare constantă: depunem efort dar știm că Creatorul va termina lucrarea pentru noi. Apoi putem avansa corect, adică într-un mod care ne aduce mai aproape de Creator. Mergem înainte folosind ambele vâsle și ne rugăm să se completeze reciproc.

Bazat pe „Știri cu Dr. Michael Laitman” din KabTV, 15 mai 2023. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman. Fotografie de Jean Wimmerlin pe Unsplash.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: