Cum a transformat Platon Cabala în filozofie

272Întrebare: În anul 414 î.Hr., profetul Ieremia, unul dintre cei mai mari patru profeți și cabaliști, a trăit în nordul Egiptului în timpul Primului Templu. În această perioadă, un tânăr filozof grec pe nume Aristokl, numit mai târziu Platon, a studiat cu el.

Platon își amintește: „Am fost cu Ieremia în Egipt și la început îmi bateam joc de el și de cuvintele lui, și în cele din urmă, odată ce m-am obișnuit să vorbesc cu el și să-i urmăresc cu atenție acțiunile, am văzut că cuvintele lui erau cuvinte ale Dumnezeului Celui Viu. Apoi, am spus în inima mea și am stabilit că el este un înțelept și un profet.”

Întrebarea este: înseamnă aceasta că înțelepciunea profetului și a cabalistului era deschisă la acea vreme altor națiuni?

Răspuns: Da, pentru că erau și ei la un nivel spiritual adecvat. Înseamnă că Platon a înțeles practic cu cine avea de-a face; prin urmare, această înțelepciune îi putea fi dezvăluită.

Întrebare: De ce înțelepciunea a fost mai târziu ascunsă? De ce Cabala a fost închisă lumii?

Răspuns: Există perioade în dezvoltarea umanității. Inițial, a fost simplu și au existat legături mai strânse între națiuni, fără diferențe semnificative. Dar apoi, înstrăinarea între ele a apărut din ce în ce mai mult. Fiecare a mers pe drumul său, și în cele din urmă a existat o astfel de separare care continuă să se dezvolte până în zilele noastre.

Întrebare: De unde a venit această interdicție? Cine a interzis răspândirea Cabala către națiunile lumii?

Răspuns: A fost o consecință a distrugerii Templului, adică o cădere de la nivelul Templului.

Întrebare: Cabaliștii înșiși au interzis toate acestea?

Răspuns: Da, desigur.

Întrebare: Putem spune că lumea nu era pregătită să primească această cunoaștere?

Răspuns: Da, desigur, dacă ar fi primit-o în acel moment, nu ar fi putut-o folosi corect.

Întrebare: Cum s-a transformat mai târziu înțelepciunea pe care Platon a primit-o de la Ieremia în filozofia greacă cu multitudinea ei de zei?

Răspuns: Ei au luat din ea ceea ce au putut, ceea ce au putut înțelege și au absorbit-o cumva în ei înșiși, în societatea lor, în sistemul lor și asta a fost tot. Și apoi…

Comentariu: Dar Platon a trăit după asta. El a simțit chiar că sunt precum cuvintele Dumnezeului Celui Viu.

Răspunsul meu: Nu contează.

Întrebare: Unde dispare după aceea și se transformă în filozofie?

Răspuns: S-a dizolvat. Nu imediat, ci treptat.

Întrebare: Dar faptul că era Platon, și toată lumea vorbește despre el și știe despre el, mai are Ieremia vreun merit în asta, profesorul său cabalist?

Răspuns: Desigur! Tot ceea ce Platon a vorbit mai târziu, a primit parțial de la Ieremia.

Comentariu: Deci, putem spune că această înaltă filozofie greacă despre care vorbește toată lumea este o consecință…

Răspunsul meu: … a întâlnirii cu cabaliştii.

Comentariu: Sunteți adesea acuzat că răspândiți Cabala în lume, la toată lumea. Deci, această interdicție se aplică și astăzi multor oameni.

Răspunsul meu: Lăsați-i pe cei mulți să rămână tăcuți.

Întrebare: Puteți spune ce s-a întâmplat? Ce fel de revoluție este aceasta?

Răspuns: Cabala a fost întotdeauna răspândită în valuri. Au fost momente în care putea fi predată, vorbită și scrisă. Și au fost momente când era minimizată și ascunsă din ce în ce mai mult.

Întrebare: Ce s-a întâmplat cu timpul care a început brusc să ceară Cabala? Ce fel de timp este acesta?

Răspuns: Pentru că trăim într-o lume egoistă, iar egoismul din noi se dezvoltă constant. Prin urmare, cabaliştii, văzând că nu au altă metodă, mijloace sau arme împotriva egoismului care se dezvoltă atât de mult în societate, au decis să scoată Cabala din locurile ei ascunse şi să o arate lumii întregi.

Întrebare: Profesorul dvs. știa că veţi urma această cale de diseminare?

Răspuns: Desigur, el știa. Ce a scris? Și ce a scris tatăl său, Baal HaSulam?

Comentariu: Tatăl său a scris chiar mai multe.

Răspunsul meu: Da, deci a fost firesc ca cei care se consideră adepți ai lui Baal HaSulam și Rabaș, și nu numai ei, ci și Rambam, Ramchal și Baal Șem Tov să facă cunoscută Cabala.

Întrebare: Înseamnă că timpul cere Cabala?

Răspuns: Da.

Întrebare: Ce probleme poate rezolva Cabala astăzi?

Răspuns: Poate întări oamenii în încercarea lor de a afla cine suntem, care este scopul nostru și ce putem face pentru a aduce lumea la pace.

Acest lucru este necesar pentru fiecare persoană. Care este întelesul vieţii? Cabala răspunde la toate întrebările. Cred că numai revelarea ei poate oferi oamenilor cheia lumii superioare.

Întrebare: Există multe practici diferite, totuși subliniați întotdeauna Cabala. Dvs. spuneţi: „Aceasta este specială, aceasta este o înţelepciune”. Întotdeauna o separaţi cumva de toate aceste practici și religii. De ce?

Răspuns: Pentru că în principiu, nu există practici în Cabala, ci doar dorința inimii unei persoane pentru o conexiune cu Creatorul.

Din KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” 1/1/24

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: